The New OSU Learning Innovation Center Building has a unique mix of back to the past and back to the future incorporated into its design. This four story brick building is located on the West side of the Oregon State University Campus.  From the outside the brick finish on this building looks very similar to most of the buildings on the Oregon State University Campus.  The four story building stands just shy of ninety feet with the 1st floor deck at thirty feet tall, the 2nd floor deck at twenty four feet tall and the 3rd and 4th floors at fifteen tall.

The complexity of its design however, can be seen as soon as you enter the 1st floor with a finished ceiling height of twenty four feet and a four foot by four foot diagonal ACT ceiling system. There are a total of seven classrooms/lecture halls in this building, one of which had 600 individual seats, that have raised radius seating areas that are supported by WPI radius and sloped framing systems. Classroom 100’s ceiling consist of hand troweled smooth sprayed applied fireproofing beams, a Uni-Strut system that supports the lighting and state of the art sound and visual display system. The room itself is surrounded by a 360 degree elliptical screen. The screen is constructed of light gauge framing, drywall and a specialty screen paint all installed by WPI tradesmen.  Classroom 210 has wood wall paneling on three of the four walls, perforated gypsum wall panels on the back wall and multi-level ACT system commonly referred to as the “Saw Tooth Ceiling”.

Three of the four classrooms on the 2nd floor have raised and slopped floors constructed by slopped and radius light gauge metal framing. The ceiling in Classroom 228 is elliptical shaped with three separate elevations. Each elevation is finished with a Fellert acoustical plaster system. Classroom 210, also referred to as the “Fan Shape room,” has a standard white ACT ceiling system. The show case of the building is found in room 200. The room itself is built in a semi elliptical shape with sound panels and movie screen on the East and West walls. The ceiling in room 200 is a Ceilings Plus metal panel system consisting of octagon shaped metal panels roughly eight feet wide (way back to the future). Each panel is supported by a Uni-Strut system hung from the deck above.

The third and fourth floors consist of some smaller classrooms and offices with a smattering of raised floor framing, radius walls, diagonal ATC ceiling systems and perforated gypsum board. In additional to the high level of complexity in the finishes and wall layout, the sound rating was of upmost importance. The time and energy spent in coordination with the mechanical trades was extensive. There were several locations on each floor where a full height radius sound wall, twenty four and thirty feet tall, would intersect a large mechanical duct. Special care was taken to ensure the wall was both structurally sound with eight foot wide and wider openings, and completely air tight and sound proof to avoid sound transfer from one room to the next.